Lovetotravel.pl Przewodnik turystyczny |
Strona główna
|
Europa | Azja | Ameryka Południowa | Ameryka Północna | Australia | Afryka |
Austriacka kuchnia łączy w sobie m.in. wpływ kuchni czeskiej, węgierskiej, galicyjskiej. Austriacka książka kucharska to nie tylko bogactwo przepisów, ale również historii. Kuchnia austriacka to skarbnica smaków znanych i nieznanych. Zaś potrawy znane od wieków do dziś królują na stołach i stanowią smakowitą wizytówkę kraju.
Mięsa Sznycel wiedeński - jest potrawą, która rozsławia Austrię daleko poza jej granicami. Jak donosi historia gastronomii, sznycel wiedeński powstał w zbytku i z zarozumiałości północnych Włoch. Backhendl - Austriacy uwielbiają kurczaki krojone w kawałki, panierowane w bułce tartej i jajku, a na koniec idealnie wysmażane. Do tego sałata roszponka lub sałata mieszana z sałatką ziemniaczaną, prażone pestki dyni, ocet balsamiczny, oliwa i olej z pestek dyni. Doskonała sałatka prosto ze Styrii. Tafelspitz - Kawałki wołowiny o najwyższej jakości, gotowane w specjalnym wywarze warzywnym. Podawane z gotowanymi warzywami, sosem szczypiorkowym i chrzanem z jabłkami. Wiener Schnitzel - Cieniutko rozbity kotlet cielęcy, wieprzowy lub drobiowy, frytowany w panierce, przy czym panierka nie może przylegać do mięsa – powinna falować. Sznycel podawany jest tradycyjnie z sałatką kartoflaną lub ziemniakami z pietruszką, a do tego cytryna i borówki. Sznycel wiedeński z cielęciny jest znany w całej Europie. Ziemniaki i kluski Erdäpfel - Pierwsze ziemniaki przybyły do Wiednia w 1588 roku i opanowały austriacką kuchnię: od puree, przez knedle, placki ziemniaczane, aż po słynną sałatkę ziemniaczaną. Nockerln - Austriacko-węgiersko-czeski odpowiednich włoskich gnocchi, czyli kluski ziemniaczano-serowe, wypełnione na słodko lub mięsem, serem czy warzywami.
Frankfurterki Kawa Wiener Melange - Melanż wiedeński to kawa złożona z 3 składników, dodanych do siebie w tych samych proporcjach: lekko przedłużona mokka, gorące mleko i spienione mleko. Melange może przypominać cappuccino, różnic między tymi dwoma jest jednak wiele: do cappuccino używa się mocniejszej mokki i jedynie spienionego mleka, którego w Melange jest dużo więcej. Desery Kaiserschmarren - Jeden z najsłynniejszych deserów kojarzonych z Wiedniem. Jego historia sięga czasów Cesarstwa Austrowęgierskiego, a potrawa ta była przysmakiem cesarza Franciszka Józefa. Kaiserschmarren to lekkie, puszyste kawałki naleśników (lub, jak kto woli omletów), podawane z powidłami śliwkowymi i cukrem pudrem. Deser może być serwowany z innymi konfiturami, naleśniczki mogą być dodatkowo karmelizowane i doprawione rodzynkami. Kaiserschmarrn -to deser, który pochodzi z Wiednia, ale kojarzy się z Górną Austrią. Można się domyślać, że zarówno cesarz jak i jego żona Sissi lubili spożywać tę puszystą słodkość podczas letnich pobytów. Apfelstrudel - Kawałki jabłek przyprawione cynamonem i rodzynkami, zawinięte w cieniutkie płatki ciasta. Nie mylić z szarlotką ani ciastem francuskim. Krapfen - Dawniej pączki piekło się jedynie w ostatki. Dziś kupić je można wszędzie – koniecznie z dżemem morelowym. NapojeBędąc w Wiedniu nie można zapomnieć o Bauernschmaus, czyli kiełbaskach sprzedawanych w budkach. Specjalnością Wiednia są też Heurigen - knajpki z winem. Wino jest tu często podawane z wodą sodową. Warto wiedzieć, że w całej Austrii woda z kranu jest zdatna do picia. Chyba, że napisano inaczej (kein Trinkwasser) lub namalowano przekreśloną szklankę. Pyszne są zapiekanki różnych rodzajów. A na Praterze lody i truskawki w czekoladzie. Zirbenschnaps - Schnaps produkowany z szyszek sosny limby, która rośnie tylko w regionach położonych powyżej 1500m n.p.m. Destylat produkuje się z czerwonych, niedojrzałych szyszek, które wydzielają sok i nie obrosły jeszcze w korę. Austria - miasta
Austria - co warto wiedzieć
Kuchnia Austriacka - dodaj komentarz:
|